Nanda Oldenburg

Kunstmarkt

Naam: Nanda Oldenburg
Kunstvorm: Keramiek

Nanda Oldenburg heeft de perfecte balans gevonden tussen haar werk als tandtechnicus, waarbij creativiteit aan banden gelegd is, en haar enorme fantasie en artistieke inzet die spreken uit haar keramische werkstukken. Als tandtechnieker liggen het doel en de functie helemaal vast. Haar patiënten hebben baat bij haar professionaliteit. Natuurlijk heeft ze in de uitoefening van haar beroep ook creativiteit nodig, maar het is naast een esthetische aspect van het allergrootste belang dat mensen weer functionele tanden hebben. ‘Als mensen weer durven te lachen, heb ik mijn doel bereikt.  Gewoon omdat het dan weer kan.’

Als ze klaar is met haar precisiewerk overdag, is ze meestal te vinden in haar atelier. Daar heeft ze de ruimte om haar fantastische vrouwenfiguren te maken. Nanda maakt bovendien bijzondere vazen, schalen en potten en vindt daarin haarzelf steeds opnieuw uit. Ondanks haar lange ervaring als keramiste, volgt ze regelmatig cursussen om zich ‘weer onder te dompelen in de wereld van rook en vuur’, en nieuwe technieken te leren. Het is een intrigerend en ongelimiteerd materiaal en ‘je bent met klei nooit uitgeleerd’. 

Inmiddels werpen de jarenlange ervaring en de vele cursussen hun vruchten af. Haar werk krijgt steeds meer erkenning en bekendheid. Nanda wordt de laatste tijd regelmatig gevraagd een bijdrage te leveren aan exposities. Eerder heeft de kunstenares in opdracht aan beelden, schalen, borden urnen en potten gewerkt. 

Nanda is naast perfectionistisch in haar werk en kunstzinnig in haar creatieve uitingen bovendien betrokken bij anderen. In haar atelier geeft ze cursisten de gelegenheid hun eigen, individuele ervaring met klei, glazuur en stoken te hebben. Ze deelt zonder voorbehoud haar professionele en artistieke vaardigheden met anderen: ‘Wat ben ik toch een gelukkig mens, dat ik mag en kan doen wat ik leuk vind. En dan ook nog anderen blij maken, door ze te leren boetseren en glazuren’.