Jolanda Smit

Kunstmarkt

Naam: Jolanda Smit
Kunstvorm: Dieren en Wolvilt

Dat er alleen maar wol, water, zeep en je handen nodig is om vanuit “niets” iets te maken is wat Jolanda erg aanspreekt bij het werken met wol.

Sinds een aantal jaren maakt zij dieren met behulp van de opbouw techniek.  Denken in vormen en deze aan elkaar verbinden. Zij werkt het meest met Tiroler bergschaap, omdat deze wol zich makkelijk laat vervilten en een mooi ruwer uiterlijk geeft.

De dieren zijn massief van wol zonder frame of ijzerdraad. Het is een arbeidsintensief proces, juist omdat er flink moet worden doorgevilt om een stevige vorm te krijgen. Kennis delen en lesgeven is wat zij heel erg leuk vindt om te doen.  Het dieren maken vanuit de opbouwtechniek is er vooral werken met ogen en handen. Zien vanuit welke vormen een dier is opgebouwd en voelen met je handen of de vormen symmetrisch zijn en of de wol zich al gaat verbinden. In haar workshops leer je massieve vormen aan elkaar verbinden en vervilten tot een stevige vorm die kan zitten, staan of vliegen. Details als ogen worden er op geprikt met de viltnaald. Wil je meer zien? Op haar site vind je foto’s en kun je je inschrijven voor workshops.

Fb https://www.facebook.com/devrolijkekikker.jolanda.7